Sâmbătă, 21 octombrie 2017, comuna Taşca a sărbătorit la iniţiativa doamnei senator, Emilia Arcan cu spijinul Primăriei , ” Ziua femeii de la ţară ” ~ prima ediţie .
Ziua de 15 octombrie se vrea a deveni „Ziua Naţională a femeii de la ţară”, ea sărbătorindu‑se în multe ţări ale lumii.

Încă de la orele dimineţii personalităţi din întreg judeţul Neamţ au început să sosească la Centrul Cultural al comunei.
Prima sosită a fost doamna senator, Emilia Arcan, care împreună cu primăriţa localităţii, doamna Daniela Ursache şi viceprimarul, domnul Chiciu Vasile, au întâmpinat cu pâine şi sare restul oaspeţilor respectiv: prefectul judeţului Neamţ, domnul Vasile Panaite, vicepreşedintele CJ Neamţ, domnul Asaftei Ion, preşedintele fondator al Organizaţiei „Iniţiativa Tinerilor” Neamţ, Octavian Andrei Bărbuleţ, primari din comunele judeţului şi reprezentanţi ale altor organizaţii: sănătate, pensionari, rromi, diaspora etc.
Sala s‑a umplut cu oameni frumoşi, îmbrăcaţi specific temei evenimentului, în port popular autentic.
Îmbrăcată în port popular autentic şi încălţată cu opinci, doamna senator a deschis această zi festivă cu un discurs închinat femeii de la ţară, apoi a urmat doamna primar şi ceilalţi invitaţi care şi‑au expus punctele de vedere referindu‑se la rolul femeii de la ţară în societate, dar şi făcând aprecieri la adresa organizatorilor.
Partea a doua a acestei activităţi s‑a desfăşurat în parcul „Sfânta Maria” din Taşca, locaţie spre care s‑a pornit într‑un convoi condus de autorităţi locale şi judeţene.
La intrarea în parc au fost întâmpinaţi din nou cu pâine şi sare, apoi pe scena amplasată s‑au ţinut câteva discursuri, urmate de jocul popular antrenat de doamna senator care a atras întreaga prezenţă într‑o horă ce a înconjurat întregul parc pe muzica interpretată de Fanfara de la Răuceşti.
Programul a continuat cu evoluţia mai multor grupuri de copii: Florile Ceahlăului de la Bicazu Ardelean, Românaşii de la Taşca, Muguraşii de la Roznov, tineri de la Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamţ, Grupul folk ” Eu cred”, grupul de tinere din Tîrgu Neamţ etc.
Au fost prezentate produse alimentare tradiţionale din mai multe zone ale judeţului: zacuscă, murături, gem, plăcinte. De asemenea iile, covoarele, straiele populare şi aranjamentul din care făceau parte războiul de ţesut, maşina de tors, furcile cu caiere de lână, au creat o imagine de basm, ruptă din poveştile lui Creangă.
Organizatorii au avut grijă ca invitaţii să se înfrupte din bucate pregătite la ceaun: varză călită cu carne, tocăniţă de cartofi, de asemenea mici şi peşte la grătar, cozonaci şi fructe specifice sezonului.
Au fost împărţite diplome de excelenţă, prima care a intrat în posesia acesteia fiind doamna primar, Daniela Ursache.
A fost un eveniment deosebit, ca toate celelate, de altfel, care se desfăşoară în comuna Taşca, participanţii s‑au simţit bine, timpul a fost frumos, iar voia bună şi atmosfera plăcută au fost prezente pe toată durata desfăşurării acestei activităţi.

” Ne-am întâlnit la Tașca pentru că am avut un motiv special, acela de a o serba pe femeia din mediul rural, femeia care a rămas dovada cinstei, a dedicației, a hărniciei! Îmi doresc să o slăvim pe cea care este simbolul poporului român,gătită în straie de sărbătoare!
Cred că am fost mai frumoase ca oricând pentru că am purtat haine lucrate în casa mamelor și bunicilor noastre, haine care nu au mirosul lucrurilor făcute în serie, eventual produse în fabrici de peste hotare pentru a prospera afacerile străinilor. Am purtat lucruri unicat, care le fac pe femei frumoase și mândre de ele! Sunt extrem de fericită pentru că iată, am avut prilejul de a o sărbători pe femeia de la țară, femeia care respectă principiile sănătoase de viață, care trăiește cu frică și credință în Dumnezeu, femeia care a rezistat în fața oricăror încercări ale vieții, fie că a avut de ținut singură casa și copiii, ori pentru că a avut de muncit din greu pentru familia sa. Sunt convinsă că toate dintre noi avem la țară, acolo unde ni-s adevăratele rădăcini, un astfel de model! Acestor femei, care merită tot respectul nostru, le doresc să rămână puternice, să fie sănătoase și să aibă parte de o viață liniștită și ușoară, chiar dacă viața de la țară nu este deloc așa! Dar Dumnezeu le dă putere și reușesc să facă din casa lor locul curat în care ți-e drag să intri, o casă primitoare, pe care n-o mai uiți după ce i-ai trecut pragul!
Să trăiești, mândră țărăncuță, așa curat cum ți-e ție drag!”, a declarat pentru ziarbicaz.ro, doamna senator, Emilia Arcan.

Felicitări, doamnei senator pentru iniţiativă, doamnei Ursache pentru găzduire şi implicare!

Sari la conținut