La Centrul Cultural Taşca, în prezenţa preşcolarilor de la grupa mare de la Grădiniţa cu Program normal Nr. 1 Taşca, a preoţilor implicaţi în acţiuni culturale la nivelul Protopopiatului Piatra-Neamţ, a domnului profesor de Religie Marin Udroiu şi a unui grup de mărturisitori de identitate românească, doamna educatoare Dorina Mucenicu a prezentat o după-amiază culturală deosebită, închegând programe diferite, de la poezie la cântec, mărturii şi tradiţie.
Evenimentul a debutat cu expunerea plină de patos a domnului profesor Marin Udroiu, care a făcut o paralelă între ia trupului şi ia sufletului, între istorie şi mântuire, implicând copiii care au purtat costumul popular moldovenesc.
Părintele Dănuţ Caia, parohul din Secu-Taşca, unul dintre susţinătorii Asociației Culturale „Eu cred” Tașca, a vorbit de asemenea despre însemnătatea iei:

“Înaintaşii noştri au căutat să păstreze şi să transmită autenticitatea şi originalitatea iei pentru că prin ea se simţeau apartenenţi neamului, istoriei, credinţei strămoşeşti. Ia este transpunerea tradiţiilor, a evenimentelor şi a staturii sociale sau a vârstei purtătorilor, aşezând în pânza ei epoci şi trăiri prin ornamente şi cromatici diversificate.”

Corala Camena a preoteselor din Protopopiatul Piatra-Neamţ a prezentat un program de cântări patriotice şi poezii, fiind urmate de cântecelele copiilor preşcolari de la grupa mare a Grădiniţei cu Program normal Nr. 1 Taşca.
Doamna profesor de muzică Otilia Zakarias a încântat audienţa cu o doină, programul fiind continuat de o melodie populară a Teodorei Caia, ambele din Taşca şi de recitarea poemului „Emin: romantic” al preotului Ştefan Zaharia.
Preşcolarii au primit premii pentru finalizarea ciclului preşcolar de învăţământ, iar evenimentul s-a finalizat cu mulţumiri şi luări de cuvânt la adresa sărbătorii iei şi a „zilei Eminescu”.

Sari la conținut